Chemické hrátky ke Dni dětí


loga

V pátek 1. června 2012 uspořádala katedra chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity chemickou besídku pro žáky střední školy prof. Matějčka v Ostravě – Porubě. Chemické hrátky žákům předvedly dvě studentky Přírodovědecké fakulty OU, které studují učitelství chemie pro střední školy.

Žáci se dozvěděli, že chemie není jen v konzervantech, jedech a laboratořích, ale že je všude kolem nás, je prospěšná, zajímavá, ale i zábavná a kouzelná. Přesvědčili se, že chemie je plná barev, neviditelných plynů a ohně, že umí nafouknout balonek i roztančit rozinky, přebarvit roztoky, vyrobit svíčku nebo třeba zubní pastu pro slony. Sami si pak mohli vyzkoušet odhalování chemického tajného inkoustu, určování pH pomocí vývaru z červeného zelí či pěstování chemické zahrádky.

Nadšení žáků rostlo, stejně jako Faraonův had, který se po celou dobu besídky kroutil a „vylézal“ z misky popela. Mnohé pokusy byly prováděny z běžných domácích surovin, které důvěrně znají – prací prášek, ocet, jedlá soda, peroxid vodíku. To aby si uvědomili, že chemie je opravdu všude kolem nás, i v kuchyni nebo koupelně. Ovšem největší ohlas měly jako vždy barevné plameny.

Doufejme tedy, že až se žáků příště někdo zeptá, co je to chemie, nebudou už odpovídat pouze „Výbuchy!” a „Jedy!”, ale vzpomenou si, že do chemie patří i tak běžné a přece důležité věci jako dýchání nebo vaření. Ale hlavně – že chemie není zlá a že je s ní docela legrace.

Bc. Marcela Pytlíková, studentka učitelství chemie na PřF OU

Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí
Chemické hrátky ke Dni dětí

Tato akce byla realizována v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Zveřejněno / aktualizováno: 18. 11. 2022